מבקר המדינה בודק את חשבון השיפוצים וההוצאות בדירתה של יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק. לידינו הגיע הפירוט המלא של כל השיפוצים וההוצאות, מהקרמיקה ועד חשבון הכביסה. איציק אומרת: הכל נעשה על פי הנהלים. בעקבות החשיפה הערב, ביטלה הכנסת את נוהלי השיפוצים "הנדיבים"
ליושבי ראש הכנסת שמורה הזכות להתגורר בדירת שרד ממלכתית בשכונת רחביה בירושלים. אבל כל ארבעת האחרונים, בלי יוצא מן הכלל, העדיפו להמשיך ולהתגורר בביתם הפרטי. כמה פרשיות מביכות עוררו את השאלה – מה הכנסת צריכה לממן ובעיקר, מה לא.
בתחילת 2003 אישרה הכנסת נוהל מחמיר למימון ההוצאות בדירת היושב ראש. הכנסת מבהירה שלא תשלם על רמונט כללי, ישולמו רק עבודות צבע ושיפוצים קלים כתוצאה מבלאי סביר, החלפה ושיפור של ריהוט פעם אחת בלבד לפי הצורך – כלי אוכל בכמות סבירה וציוד תקשורת. מההוצאות השוטפות ישולם רק שליש מחשבון החשמל. כל היתר – לא.
כשדליה איציק נכנסה לתפקיד, הנוהל לא אפשר שיפוצים נרחבים. אבל תוך זמן קצר החלו בביתה שברחוב קדיש לוז, עבודות נרחבות. איציק בחרה אדריכלית שתעצב לה את הסלון מחדש. השתיים בחרו רהיטים וצבע חדש על חשבון הכנסת, וגם 90 מטרים של קרמיקה איטלקית לריצוף הסלון והמרפסת בדירת איציק.
זאת למרות שבנוהל כתוב במפורש שמותר רק "עבודות צבע ושיפוצים קלים כתוצאה מבלאי סביר". "אני המלצתי על חנות שאני עובדת איתה הרבה פעמים", הסבירה המעצבת לחדשות 2. אף אחד לא מתווכח, וב-7 באוגוסט הכנסת ממהרת לשלם 20 אלף שקלים.
ב-30 באוגוסט 2006, 3 ימים אחרי שכבר הוציאו בכנסת העברת תשלום על הקרמיקה, נזכרו שם לבקש הצעות מחיר משני ספקים אחרים, למרות שהכנסת לכאורה כבר הוציאה העברת תשלום וההליך חסר טעם. במשרד מבקר המדינה בודקים עכשיו האם ההליך התקיים בניגוד לכללי מנהל תקין.
70 אלף שקלים על השיפוץ
את הקרמיקה שנרכשה עבור איציק התקינו חברת "שפיר", שבאותו הזמן הועסקה בהרחבת משכן הכנסת. שימו לב, החשבונית על עבודות ריצוף הקרמיקה בביתה של איציק בסך 5,700 שקלים מוגשת למנכ"ל הכנסת אבי בלשניקוב תחת הכותרת המשונה, "פרויקט הרחבת משכן הכנסת – דרישת תשלום". בלשניקוב חותם, "חשב – לטיפולך".
שבועות ספורים אחרי הזמנת הקרמיקה, בוחרות איציק והמעצבת ספה ב-18 אלף שקלים. יחד איתה נקנה שולחן הסלון. המחיר: 11,600 שקלים. בסך הכול משלמת הכנסת לחנות הרהיטים 30,223.99 שקלים. הצבע שבחרה המעצבת עלה לכנסת 14 אלף שקלים, ובסך הכול יחד עם הקרמיקה והריהוט שילמה הכנסת 70 אלף שקלים.
ארבעה חודשים אחרי השיפוצים האלה, נחתם בכנסת נוהל חדש ונדיב ביותר על השתתפות בהוצאות דירת היושב ראש. הנוהל הזה מתפרסם כאן לראשונה, והוא מעניק ליושב ראש הכנסת סל עשיר של הטבות, מוצרים ושיפוצים.
מעכשיו הכנסת משתתפת בחשבונות הגז, ההסקה, מים, ארנונה, תממן ציוד תקשורת ברמה הגבוהה ביותר, כורסאות, שולחן אירוח, וילונות, שטיחים ועציצים. אבל גולת הכותרת היא, במקום עבודות צבע ושיפוצים קלים, הנוהל החדש מתיר שיפוצים נרחבים. עלות המימון של הכנסת מזנקת, כולל ריהוט וציוד, ל-80 אלף שקלים.
"900 שקלים למטר בד"
על הנוהל החדש, הנדיב, חתומים שניים מבכירי המשכן – היועצת המשפטית נורית אלשטיין והחשב, אבי לוי. מסע השיפוצים נמשך: הרפדייה בירושלים מקבלת 4 כורסאות ששייכות למשפחת איציק, ומרפדת אותן בחום-בורדו בעלות של 12 אלף שקלים, על חשבון הכנסת.
הרפד סיפר לחדשות 2 "עשיתי דברים בבד קצת יקר שזה קולקציה מיוחדת, קטיפה מיוחדת שהבאנו מחוץ לארץ, בסביבות 800-900 שקלים למטר בד".
והנה מגוון הרכישות השונות, לפני הנוהל ואחריו: בדירת היו"ר מותקנת אמבטיה אקרילית בעלות 2,130 שקלים. בשביל אמבטיה צריך גם מים חמים ולשם כך נרכש גם דוד שמש ב-1,800 שקלים ונרכשים ברזים ב-2,200 שקלים. התריס החשמלי מותקן ב-1,600 שקלים, ולצידם דלת הזזה מרשת בשווי 1,400 שקלים.
נרכשים וילונות ב-5,000 שקלים, מוזמן ציוד למטבח ב-4,000, ומבוצעות עבודות אינסטלציה ב-5,600 שקלים. התנור מתוקן ב-2,500, סכו"ם וסרוויס ב-6,000 שקלים, ומדיח ב-3,800 שקלים. הכנסת רוכשת עבור איציק טלוויזיה בעלות 8,790 שקלים, עוד פלזמה קטנה ב-1,200 שקלים, נרכשים 5 טלפונים משוכללים ומרכזיה בשווי 7,000 שקלים.
לדירה מועברים במהלך הכהונה גם מדפסת ודיו בעלות 4,000 שקלים, יחד עם כמה וכמה מחשבים אישיים שערכם לא ידוע. מלבד זאת, מותקנים גם 12 כדים יוקרתיים באלפי שקלים, במהלך הכהונה מוחלף גם השיש שנשפכה עליו חומצה. תג המחיר: 7,600 שקלים.
בכהונת איציק: הכנסת מממנת גם את הכביסה
חשוב להדגיש, סך הקניות הכולל אינו חורג ממה שמתירים הנהלים, אבל שימו לב למשפט הבא בנוהל החדש: "הוצאות מסוג זה יוצאו במשורה ובמינימום ההכרחי". במהלך הכהונה הזו נכנס עוד חידוש שלא היה בכנסת הקודמת. הכנסת מתחילה לממן ליו"ר גם שירותי כביסה, אף ששום נוהל חדש לא נכתב בנושא.
החשבון מהמכבסה מגיע ל-17 אלף שקלים, לדברי איציק את הכביסה הפרטית מורידים לה מהמשכורת, כך שהכנסת משלמת בכל מקרה 11 אלף שקלים.
חודשיים וחצי ארכה החזרת הציוד מהבית אל הכנסת, עם תום הכהונה. חלק ממנו נרכש על ידי איציק או נקנה מסעיף "הקשר עם הבוחר" ממש בימים האחרונים. במקביל התרחשו הפניות הראשונות של המבקר ושל חדשות 2.
בביתה של איציק נשארו בכל מקרה רצפה מקרמיקה איטלקית, ארבע כורסאות מרופדות בבד משובח, אמבטיה אקרילית, סט של ברזים, תריס חשמלי, וילונות, דוד שמש, תנור מתוקן, הסקה משופצת אינסטלציה משודרגת ועוד.
סיכום החשבונות של הכנסת שהגיעו לידינו לגבי הדירה, עומד על 171 אלף שקלים. מבקר המדינה בודק אם כל זה היה תקין – הציבור יחליט אם זה היה גם ראוי.
במשכן הכנסת כנראה גם לא חשבו שהדבר תקין, והערב בעקבות חשיפת חדשות 2 – ביטלו את אותו נוהל נדיב מ-2007. אנשי מבקר המדינה מבקרים תדירות לאחרונה בכנסת, ומוציאים משם מסמכים על ההתנהלות באשר לשיפוצים.
ח"כ איציק בתגובה: מעבר לדירת שרד היה עולה יותר
חברת הכנסת דליה איציק מסרה בתגובה לידיעה כי: "ויתורה של יושבת הראש דליה איציק על דירת השרד לה הייתה זכאית מתוקף תפקידה ועל פי החוק, חסך למשלם המיסים מאות אלפי שקלים. שיפוצים שערכה הכנסת בדירתה הפרטית, אותה נידבה איציק כדירת-שרד, לאירוח אורחים מחו"ל ומהארץ בתוקף תפקידה כיו"ר הכנסת וממלאת מקום הנשיא משך תקופה ארוכה נעשו – כפי שמעידה הכתבה ששידרתם – על פי הנהלים, החוק ובפיקוח ישיר של היועצת המשפטית וחשב הכנסת".
היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד נורית אלשטיין, מסרה בתגובה כי "יו"ר הכנסת זכאי לדירת שרד, לרבות עלויות תחזוק ותפעול. יו"ר כנסת אשר מחזיק בדירה פרטית בירושלים זכאי לדירת שרד על חשבון הכנסת ויכול במקביל להשכיר את דירתו הפרטית וליהנות מפירות השכירות. עם זאת, יו"ר הכנסת יכול לחסוך בכספי הציבור ולהעמיד לרשות הכנסת את דירתו הפרטית שתשמש כדירת שרד".
"הנהלים שהיו קיימים עד 2007 לא כללו קריטריונים מנחים ברורים. במהלך שנת 2006 פנו היועצת המשפטית של הכנסת יחד עם החשב לחדד ולהבהיר את הנוהל. הנוהל החדש מתבסס על הערכה תקציבית מפורטת, לפיה העלות הכוללת לדירת שרד מוערכת בסך של 500 אלף שקלים בשנה. הסכום שמאפשר הנוהל להוציא בדירה פרטית, נמוך בהרבה מזה שהיה משולם אילו היה שימוש בדירת השרד. הנוהל החדש גובש בכתב ע"י היועצת המשפטית לכנסת והחשב עוד במהלך שנת 2006, וקיבל את אישור הגורמים הרלוונטיים בכנסת, עוד בטרם החלו עבודות הריצוף. החתימה התעכבה מסיבות טכניות בלבד", מסרה היועצת.
חשב הכנסת אבי לוי מסר בתגובה כי: "אישרתי את שיפוץ הריצוף על פי הנוהל הישן. ראיתי בו שיפוץ קל כתוצאה מבלאי סביר שהיה בדירה ונדרש על מנת להעמיד אותה ראויה לשמש דירת שרד. ליושבת ראש הכנסת היו הוצאות נלוות להופעה ייצוגית, ועל כן אושרו לה, כמקובל לגבי ראש הממשלה, הוצאות נלוות לכביסה. כביסתה הפרטית של יו"ר הכנסת שולמה באופן פרטי".
"חברת שפיר אכן ביצעה את עבודות הריצוף, זאת בשל היותה בעלת הרשאה ביטחונית. העבודה שולמה מסעיף תקציבי של תחזוקת דירת שרד. באשר ליתר הרכישות שבוצעו – מדובר בתיקון אמבטיה קיימת ולא ברכישת חדשה. הריפוד, הדוד, ודלת ההזזה – הם במסגרת "עבודות צבע ושיפוצים קלים כתוצאה מבלאי סביר ותחזוקה שוטפת על פי הנוהל", נמסר עוד מהחשב.
למחרת פרסום התחקיר, בשל קשריה הטובים של איציק עם בכירי התקשורת, נמנעו רוב כלי התקשורת מכתבות המשך (פולואפ) על הפרשה, למעט צבי זרחיה ב"הארץ", מרדכי גילת ב"ישראל היום" וירון דקל שהקדיש לנושא שעה שלמה בתכניתו "הכל דיבורים" ברשת ב'.