ראש הממשלה צפה בטלוויזיה בערב שלישי האחרון, ונדהם. חמש דקות אחרי שהמהדורות נפתחו בביקורתו הקשה על הממשל האמריקני, שודרה בלי תיאום הודעת התגובה של ברק, שקראה להסדיר את העניינים עם ארה”ב מאחורי דלתיים סגורות. זו הייתה אחת הסכינים הארוכות שנתקעו בנתניהו בקדנציה הזו.
יכול להיות שההודעה הזו תסמן את סיום הקריירה הפוליטית של ברק. יו”ר עצמאות מחזיק בתפקיד שר הביטחון רק בגלל סיבה אחת: הקשר האישי עם נתניהו. רק בשלו הוא קיבל מפתח שרים חסר-תקדים: פעם היה מקובל למנות שר על כל ארבעה ח”כים, לעצמאות יש ח”כ על 4 שרים. הקרע המתרחב עם ראש הממשלה יכול להתפרש כמהלך פוליטי מובהק: ברק מזהה את הוואקום בשמאל, את היעדר הדמות הביטחונית, ומנסה לבדל את עצמו מנתניהו. אם זה המצב, מדובר בהתאבדות שיעית. אין לברק שום סיכוי להישאר בתפקידו בלי פקודו לשעבר.
מקורבי שר הביטחון טוענים שהשבוע חלה התפתחות חסויה שחייבה אותו להגיב כפי שהגיב. לא הפוליטיקה הדריכה אותו, אלא המדיניות. בסיווג הביטחוני הנוכחי, לאזרחי ישראל אין דרך לשפוט אם זה נכון. אבל שערו בנפשכם שכן: אם כך, מדובר בצעד הירואי ממש. כדי לשמר את הברית האסטרטגית שלנו עם ארצות הברית, ברק החריב את הברית האסטרטגית שלו עם נתניהו.
אנסטסטרינה
מכל המקומות שבעולם תפסה פרשת מיסז’ניקוב את יו”ר ישראל ביתנו בחופשה משפחתית בבוסניה-הרצגובינה. ליברמן רתח על שר התיירות שלו בכמה שיחות בינלאומיות עם גורמים שונים. שיטת הניהול הריכוזית שלו מאוד לא סובלנית לתקלות בלתי צפויות, במיוחד כשהן נובעות מאורח חיים משוחרר. אם מיסז’ניקוב לא בטוח מה מצפה לו, שייזכר בבקשה באסתרינה טרטמן. גם היא נאלצה לוותר על תיק התיירות בגלל יחס ליברלי מדי לאמת.
רק זה היה חסר לישראל ביתנו. הבילויים של כבוד השר במועדונים מפוקפקים, לצד דליי קוויאר ונשים, עוד יעלו למפלגה ביוקר. לליברמן יש סיבה מיוחדת לכעוס, מכיוון שמיסז’ניקוב הוא הח”כ היחיד בתולדות ישראל ביתנו שנבחר בניגוד לעמדתו. בשנת 2006 החליטה הוועדה המסדרת של המפלגה להציב במקום ה-6 את מיסז’ניקוב, לשעבר פעיל מוניציפלי ועוזר פרלמנטרי של יורי שטרן. ליברמן סיפר בעבר שהתנגד למינוי, אבל לימים נוכח לדעת שטעה. הח”כ הצעיר התגלה כאטרקציה תקשורתית. הוא דיבר ברהיטות רוסית וגם עברית, הציג עמדות מתונות מאלה של הבוס, הפגין בקיאות בחומר. היו כבר מי שהתחילו להזכיר את שמו כמחליף אפשרי לליברמן, אם זה יועמד לדין.
שש שנים עברו מאז ועדיין אין החלטה בתיק ליברמן, אבל ברור שלא מיסז’ניקוב יחליף אותו ביום פקודה. במסיבת העיתונאים המשונה שבה הגיב על הפרשה הוא אמר: “מותר לי לשתות כוסית פה ושם, מותר לי לרקוד. אני לא רוצה לישון בעשר. לא רוצה”. בראיון ברוסית למחרת, לאתר החדשות ‘איזרוס’, הוא השמיע זמירות אחרות לגמרי: “רודפים אותי כי אני לא מ’הנכונים’, כי אני לא מהאליטות”, אמר. “יש שר בליכוד שאפשר לעשות עליו אותו התחקיר בדיוק. אבל הוא ‘משלהם’. אני אחר”.
מצער לשמוע את הדברים האלה. אביגדור ליברמן נולד בחבר העמים, ועלה בגיל מבוגר יותר, אבל אף פעם לא חלם להשתמש במוצאו כתירוץ לחקירותיו המרובות. מיסז’ניקוב חטף השבוע חזק לא בגלל מוצאו, אלא בגלל הרגלי הבילוי המגונים שלו. לפני שלוש שנים וחצי נתפס מפקד חיל הים מבלה פעם אחת בלבד במועדון מהסוג ששר התיירות פקד שלוש פעמים בשבוע. ח”כים מכל הסיעות קראו להדחתו. כמה מהם היו מסיעתו של מיסז’ניקוב. לא זכור שמישהו האשים אותם אז בגזענות כלפי יוצאי סין, התפוצה שכבוד האלוף נמנה עליה.
בכל מקרה, רשימת ישראל ביתנו תיראה שונה לחלוטין בבחירות הקרובות. מספר שתיים של ליברמן ומחליפו המיועד יהיה יאיר שמיר, אדם שדמיונו החיצוני המדהים לאביו המנוח שני רק לדמיונם של השניים בדעותיהם הבלתי מתפשרות. פאינה קירשנבאום, מנכ”לית המפלגה, תזכה גם היא לשדרוג משמעותי. עוזי לנדאו ייבעט אחורה. כך גם מיסז’ניקוב, ואנסטסיה מיכאלי. כך ייעשה למי שאכזב את היו”ר. והיו הרבה כאלה בשנים האחרונות.
ולנו יש פלאפל
בטקס הרמת הכוסית של מפלגת “יש עתיד” על הדשא בשפיים בכלל לא הרימו כוסית. מפלגת לפיד הציעה למאות הנוכחים מנות פלאפל, בשביל הישראליות, ופחיות בירה גדולות, בשביל האווירה. יו”ר המפלגה החזיק ביד אחת מגבת כחולה ובשנייה את הבן יואבי. לפיד ג’וניור-ג’וניור, בן 26, הוא עכשיו חבר מן המניין במרכז המפלגה. אשתו הראשונה של יאיר לפיד כיבדה גם היא את האירוע בנוכחותה. זה לא דבר של מה בכך. בתגובה סיפרתי לו שבגרמניה רץ פעם קמפיין בחירות קטלני נגד הקנצלר לשעבר שרדר בכיכובה של גרושתו, תחת הכותרת: “אם אני עזבתי אותו, גם אתם יכולים”. לפיד צחק, והבטיח להשתמש בזה בחוג הבית הבא.
בקהל הסתובבו נרגשים שלושה-ארבעה ח”כים עתידיים. קרין אלהרר, צעירה כבת שלושים, התקשתה להיכנס למתחם כי הוא לא מותאם לכיסא הגלגלים שלה. לכנסת תהיה לה גישה נוחה בהרבה: מקומה ברשימה מובטח. הצעירה הנרגשת והסימפטית הזו תהיה ילידת שנות ה-80 הראשונה שהופכת לח”כית. יחד איתה יושבע גם הג’ודוקא יואל רזבוזוב, מקום ודאי בעשירייה הראשונה. ניצב בדימוס מיקי לוי עמד בצד מבויש, וגם מנשה סמירה. לפני שמונה חודשים הוא עוד היה מנכ”ל הרשות השנייה שמפקח על מגיש ‘אולפן שישי’, עכשיו זה הוא שתלוי בלפיד.
המיזם הפוליטי של לפיד מתעתע. הוא נראה מהונדס מדי, מתוסרט מדי. בקהל מסתובב הסוכן של לפיד, בועז בן-ציון, ולראש מתגנבת מחשבה שאולי גם על המקומות בכנסת הוא גוזר את העמלה הקבועה שלו, 12 אחוזים. דני וסלי, הבמאי של לפיד בטלויזיה, מביים גם את המפלגה החדשה. רכזת המתנדבים היא המפיקה לשעבר של ‘אולפן שישי’. השינוי היחיד הוא בגזרת הפרומפטר: בטלוויזיה היה אחד, פה שניים, וכולם גוללים באותיות זרחניות נאום קלישאתי, על חינוך ורווחה ועתיד טוב יותר. לפיד, אם לנסח את זה באופן קצת פתלתל, נשמע מלאכותי באופן טבעי. הוא מרים את הקול, מישיר מבט אל פרומפטר ימין, מלכסן מבט לפרומפטר שמאל, ומבטיח 22 מנדטים. הקהל מוחא כפיים בדיוק בזמן.
ובכל זאת, זה עובד. התמיכה בלפיד נראית אותנטית. יו”ר הרשימה נאם במשך 8 דקות, ואחר כך, במשך כמעט שעה, הצטלם עם כל פעיל שביקש, איש איש ואייפונו. יש לו מאגר מתנדבים מרשים, תקדימי בהיקפו. יש לו סקרים מצוינים. ובעיקר, יש ואקום. גוש השמאל מונה לפי כל הסקרים כ-40 מנדטים. מכיוון שקדימה עומדת להתאדות, לפיד ויחימוביץ’ עומדים להתחלק בכל הטוב הזה. 22 מנדטים אולי לא יהיו, אבל ביום טוב הוא יכול להתקרב למספר הזה.